Omar Trevino Morales alias 'Z42'

VS vraagt om uitlevering drugsbaas Zetaskartel Omar Trevino Morales ‘Z42’

De Verenigde Staten hebben officieel gevraagd om de uitlevering van de drugsbaas Omar Trevino Morales alias ‘Z42’ van de beruchte en extreem gewelddadige Zetas kartel.

Drugsbaas Omar Trevino Morales is één van de kopstukken van de Zetas kartel en zit al enige tijd vast. Morales wordt door de VS verdacht van grootschalige drugshandel, smokkel en witwassen van grote geldbedragen. Of en wanneer ‘Z42’ wordt uitgeleverd is niet bekendgemaakt.

Omar Trevino Morales alias 'Z42'
Omar Trevino Morales alias ‘Z42’

De Zetas drugskartel

De Zetas zijn een groep soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse Leger die gedeserteerd zijn en zich hebben aangesloten bij drugskartels.

Veel van de Zetas zijn oorspronkelijk opgeleid in de Amerikaanse School of the Americas. De meesten zijn oorspronkelijk commando’s in het Mexicaanse Leger, maar er zijn ook enkele Zetas afkomstig van de Mexicaanse marine en de kaibiles, de beruchte speciale eenheden uit Guatemala. De Zetas waren voorheen de gewapende vleugel Golfkartel uit Matamoros die hen inzette tegen het Sinaloakartel van Joaquín “el Chapo” Guzmán. Sinds ongeveer februari 2010 hebben de Zetas zich losgemaakt van het Golfkartel en bestrijden ze in samenwerking met het Beltrán-Leyvakartel, het Juárezkartel en het Tijuanakartel hun oude bazen van het Golfkartel. Vermoedelijk hebben ze ook goede banden met de ‘Ndrangheta uit Italië. Zetas stonden onder leiding van Arturo Guzmán Decena tot deze in 2002 vermoord werd. Daarna gold Heriberto Lazcano Lazcano als leider van de groep tot hij in 2012 werd gedood in een vuurgevecht met mariniers van de Verenigde Staten.

Vanwege hun bijzonder goede training zijn zij zeer moeilijk te bestrijden. Zij kunnen hun acties met militaire precisie uitvoeren. Zo hebben zij mortieraanvallen op gevangenissen uitgevoerd, om zo gevangenen gelieerd aan de kartels waarvoor zij werken te kunnen bestrijden. Zij houden zich vermoedelijk vooral op in het grensgebied met de Verenigde Staten en zijn zelfs al op Amerikaans grondgebied waargenomen.

De Zetas worden verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op immigranten bij San Fernando van 2010. De Zetas staan er ook bekend om kinderen in te zetten als huurmoordenaars. Klik op de foto voor een documentaire over de moordende Mexicaanse kindsoldaten.

Klik op de foto voor de documentaire © screenshot