Oprichter FTX vrijgelaten na betalen grootste borgsom ooit van 250 miljoen

De oprichter van cryptobeurs FTX is vrijgelaten na het betalen van de grootste borgsom ooit. Het gaat om 250 miljoen

De voormalige topman van FTX werd vorige week aangehouden op de Bahama’s. De actie volgde op een verzoek van de VS. Bankman-Fried wordt daar namelijk verdacht van fraude, samenzwering en het witwassen van geld.

Twee van zijn belangrijkste medewerkers hebben een deal gesloten met justitie en schuldig gepleit inzake fraude. Het gaat om Caroline Ellison en om Gary Wang. Ellison is de voormalig directeur van Alameda Research, het investeringsbedrijf van Bankman-Fried. Wang is mede-oprichter van FTX. De twee riskeerden respectievelijk 110 jaar en 50 jaar cel, zonder de deal.

De medewerkers zijn nu na het betalen van een borgsom van een kwart miljoen vrijgelaten. Bankman-Fried heeft altijd ontkend dat er sprake was van fraude. Hij zegt veel fouten te hebben gemaakt en veel zaken achteraf anders hebben moeten doen, maar zegt geen fraude te hebben gepleegd. Justitie in de VS ziet dit duidelijk anders.

Nadat de oprichter van FTX vanuit de Bahama’s werd overgeleverd aan de Amerikanen heeft de rechter een borgsom vastgesteld. Het gaat om een bedrag van maar liefst 250 miljoen dollar. Sam Bankman-Fried gaf enige tijd terug nog aan geen geld meer te hebben en alleen nog rond de 100.000 dollar ergens op een rekening te hebben. Kennelijk kan hij nog wel aan geld komen want hij heeft de 10% aan borg kunnen regelen die minimaal ingelegd moet worden om te worden vrijgelaten. Waar de 25 miljoen vandaan komt is niet bekend.