Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Oprichter PGP-bedrijf Ennetcom moet jaren cel in voor leiden criminele organisatie en witwassen

De oprichter van pgp-bedrijf Ennetcom is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Ennetcom werd in 2011 opgericht door de 42-jarige Danny M. en beloofde klanten volledige privacy via PGP-telefoons. Met de Pretty Good Privacy toestellen kon versleuteld en anoniem worden gecommuniceerd. Berichten werden standaard na maximaal 48 uur gewist. Ook was er een optie om je telefoon van afstand te kunnen laten wissen.

Dat de telefoons daadwerkelijk door criminelen werden gebruikt volgt volgens een woordvoerder uit het feit dat in een flink aantal andere strafrechtelijke onderzoeken is geconstateerd dat de verdachten gebruik maakten van producten van het bedrijf. Daarnaast blijkt uit een analyse van de Nederlandstalige berichten dat bij een steekproef van de inhoud gemiddeld zo’n 75% van de berichten crimineel gerelateerd bleek te zijn. Ook bleek dat de gebruikers van de 800 e-mailadressen die op het moment van de analyse geïdentificeerd waren vrijwel allemaal bekend waren in de politiesystemen op basis van langdurige betrokkenheid bij diverse vormen van zware en georganiseerde criminaliteit. 

M. is door de rechtbank schuldig bevonden aan het leiden van een criminele organisatie die pgp-telefoons aanbood en verhandelde voor crimineel gebruik. Daarnaast hield de organisatie zich volgens de rechters bezig met witwassen en valsheid in geschrifte. M. heeft een gevangenisstraf van 4,5 jaar opgelegd gekregen.