Oprichters cryptomunt verdacht van miljarden fraude en runnen piramidespel

De Amerikaanse autoriteiten hebben de Bulgaarse oprichter van het cryptobedrijf OneCoin aangehouden omdat hij een piramidespel zou runnen.

Dat meldt Gizmodo. De verdachte, Konstantin Ignatov, werd woensdag aangehouden op het vliegveld van Los Angeles. Ignatov en zijn zus Ruja Ignatova zouden volgens het onderzoeksteam miljarden hebben verdiend met OneCoin. De autoriteiten denken dat de cryptomunt doelbewust is opgericht om mee te frauderen.

De investeerders in OneCoin verdienden pas geld als ze pakketten cryptomunten en lidmaatschappen aan anderen verkochten. Een klassiek piramidespel. Het bedrijf heeft sinds 2014 ruim 2,2 miljard euro winst gemaakt. De meeste slachtoffers zijn gemaakt in China. De autoriteiten hebben daar inmiddels circa honderd mensen aangeklaagd voor betrokkenheid bij OneCoin.

De opgepakte Bulgaar riskeert nu een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar als hij schuldig wordt bevonden. Zijn zus wordt verdacht van meer zaken en riskeert een langere celstraf, maar is nog niet aangehouden. Het onderzoek naar OneCoin en mogelijke fraude wordt voortgezet.