De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot 14,5 jaar gevangenisstraf voor Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’

De mannen die verdacht worden een zogenaamde ‘liquidatiebende’ of ‘uitzendbureau voor moorden’ te hebben gevormd hebben in hoger beroep tot 14,5 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De straffen zijn een stuk hoger dan de rechtbank in eerste instantie had opgelegd.

‘Moorden op bestelling. Professioneel, bedrijfsmatig opererend, voorzien van de goede spullen, met medewerkers die op elkaar ingewerkt zijn en beschikken over de daarbij passende mentaliteit.’ Aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM heeft eind 2016 ook al 17 jaar cel geëist maar de rechtbank heeft destijds een veel lagere straf opgelegd. Volgens de rechter is niet bewezen dat de verdachten ook daadwerkelijk voorbereidingshandelingen hebben verricht voor liquidaties. De verdachten kregen toen celstraffen tot 8 jaar opgelegd.

De rechtbank had een lagere straf opgelegd omdat niet bewezen kon worden dat er plannen waren voor liquidaties. Het gerechtshof in Amsterdam ziet nu wel aanleiding genoeg om de vijf verdachten hiervoor te veroordelen.

In het onderzoek in deze zaak heeft de politie een enorme wapenvondst gedaan in Nieuwegein. Hierbij zijn 92 (vol)automatische wapens, zoals AK-47’s, zestien geluiddempers en negen handgranaten gevonden. Daarnaast zijn ook 33 patroonmagazijnen en 4600 kogelpatronen in beslag genomen. Ook vond de politie een boekhouding waarin inkomsten uit drugshandel en de uitgaven van dat geld zouden zijn genoteerd. Het ging om geld dat gebruikt werd voor het kopen van wapens, auto’s en betaling van huurmoordenaars en mensen die mogelijke slachtoffers volgden en observeerden.