ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Organisatie gezochte Mocro Maffia kopstukken verdacht van acht liquidaties en liquidatiepogingen’

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de internationale gezochte Ridouan T. en zijn vermeende organisatie van zeker acht liquidaties en/of pogingen daartoe.

Dat bleek vandaag tijdens een inleidende zitting. Eerder was al bekendgemaakt dat T. en zijn medeverdachten volgens justitie betrokken zouden zijn geweest bij de liqudiatie van Samir Erraghib in 2016, Hakim Changachi (dat was een foutje) in 2017 en het voorbereiden van een liquidatie op Khalid H. die het echte doelwit was van de schutters die Changachi dood hebben geschoten. Daar komt nog de moord op Ranko Scekic in 2016 in de Utrechtse wijk Overvecht bij. Uit onderschepte PGP-berichten blijkt dat de opdrachtgever meldde: ‘Hahaha, die waterhoofd leeft niet meer. Hij heeft 5 of 6 kogels in zijn kop gekregen’.

Naast liquidaties wordt de groep ook verdacht van meerdere voorbereidingen van liquidaties. Er stonden meerdere personen op een dodenlijst waaronder Ebrahim B., Mustapha F. en Mustapha El M. De liquidatie van Martin Kok van Vlinderscrime is niet toegevoegd aan dit onderzoek maar wordt apart behandeld. Ook van die moord wordt de groep rond Taghi verdacht. In onderschepte PGP-berichten stond onder meer: ‘kk vlinderscrime moet slapen’.

De politie heeft elf personen aangehouden die gelinkt zijn aan de groep rond T. en/of mogelijke Mocro Maffia liquidaties. Het bewijs tegen de verdachten komt voornamelijk uit verklaringen van kroongetuige Nabil B. en onderschepte PGP-berichten die in handen zijn van justitie. T. zelf en zijn vermeende rechterhand Saïd R. zijn nog op vrije voeten en worden internationaal gezocht. Er is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.