Oud kopstuk Hells Angels Lysander de R. in gevangenis aangehouden voor criminele organisatie

Een oud kopstuk van de Hells Angels is in de gevangenis aangehouden.

Op maandag 17 juli heeft de politie in de Penitentiaire Inrichting te Heerhugowaard de 41-jarige Lysander de R. aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. De organisatie betreft motorclub ‘Hardliners’ en zou zich bezighouden met het plegen van geweldsmisdrijven. De verdachte staat bekend als oprichter en leider van de club.

De oprichting van ‘Hardliners’ kwam in mei 2019 aan het licht, toen de verdachte vanuit detentie bekendmaakte dat de motorclub kort voor de uitspraak van het civiele verbod van de Hells Angels was opgericht. Hij liet aan verschillende media weten dat de club zich door niemand zou laten ontmoedigen of tegenhouden. In augustus van dat jaar kwam de motorclub nadrukkelijk naar buiten toen ruim twintig leden poseerden op het bordes van het stadhuis in Haarlem.

De 41-jarige man heeft al een eerdere veroordeling op zijn naam staan. In juli 2018 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar, onder andere voor het leidinggeven aan het charter Haarlem van de beruchte motorclub ‘Hells Angels’.

Op het moment van zijn aanhouding bevond de verdachte zich in de laatste fase van zijn detentie, waarin hij soms buiten de gevangenis verbleef. Uit vrees dat hij zich buiten de Penitentiaire Inrichting als leider van de Hardliners zou opstellen en profileren, heeft het Openbaar Ministerie besloten om hem in detentie te houden, om zo te voorkomen dat hij opnieuw strafbare feiten pleegt.

Het OM is voornemens de verdachte, samen met nog drie andere verdachten, voor de strafrechter te dagvaarden op verdenking van deelname aan de criminele organisatie. Hoewel de datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak nog niet bekend is, streeft het OM naar een voortvarende planning om deze zaak grondig te onderzoeken en te berechten.