Oud-politicus samen met broer live op televisie doodgeschoten

In India is een oud-politicus live op televisie samen met zijn broer doodgeschoten.

Op donderdag 16 april is een voormalig politicus, Atiq Ahmed, tijdens een live-uitzending op televisie doodgeschoten in het noorden van India. Ahmed was zelf verdachte in een moordzaak en werd samen met zijn broer geëscorteerd door de politie in de stad Prayagraj voor een medische controle. Ahmed, die bekend stond als een beruchte crimineel, was in 2019 al veroordeeld voor ontvoering en werd nu verdacht van moord en mishandeling.

Op beelden is te zien hoe Ahmed en zijn broer geboeid worden begeleid door agenten en in gesprek zijn met journalisten die het interview live uitzenden. Plotseling trekt iemand een pistool en schiet van dichtbij op Ahmed’s hoofd, waarna hij zijn wapen leegt op het lichaam van Ahmed en zijn broer. De beelden tonen ook de aanhouding van drie mannen die zich voordeden als journalisten om dichtbij de broers te komen. Ze openden van dichtbij het vuur en werden later gearresteerd.

De kreet “Jai Shri Ram”, een strijdkreet van militante hindoes, is te horen op de beelden van de aanslag en de aanhouding van de schutter. Prayagraj ligt in de deelstaat Uttar Pradesh, die wordt geregeerd door de hindoe-nationalistische BJP. De oppositie bekritiseert de partij van premier Modi en vraagt zich af hoe het mogelijk is dat iemand die omringd wordt door politieagenten van dichtbij wordt doodgeschoten.