‘Oud PVV’er Hero Brinkman voorwaardelijk ontslagen en gedegradeerd bij de politie’

Oud PVV’er Hero Brinkman is door de politie gestraft en voorwaardelijk ontslagen vanwege plichtsverzuim. Brinkman is in functie teruggezet en heeft voorwaardelijk ontslag gekregen met een proefperiode van drie jaar.

Dat meldt NRC. Het gaat om een mishandelingszaak in een Amsterdams café ruim drie jaar geleden. Een vrouw werd toen in haar gezicht geslagen met een glas. Vervolgens werd een vrouw aangehouden en verhoord door Brinkman.

In dat verhoor zegt Brinkman tegen de verdachte vrouw dat de camerabeelden van het incident ‘voor zich spreken’. Dit terwijl er in werkelijkheid helemaal geen camerabeelden waren. De vrouw legde daarna een bekentenis af terwijl ze volkomen onschuldig was.

Toen een maand later een andere vrouw zich meldde en verklaarde dat zij de dader was, concludeerden Brinkman en een mede-rechercheur dat dat niet mogelijk was aangezien er al een vrouw vastzat die ook al een bekentenis had afgelegd.

Op verzoek van de advocaat toonden onderzoekers van de Universiteit van Maastricht toonden op verzoek van de advocaat aan dat Brinkman als een van de verbalisanten in de mishandelingszaak onder meer ‘de waarheid benevelde’ en ‘vals bewijs aanvoerde’.