© crime-nieuws.nl

Oud-rechercheur FIOD verdacht van miljoenenfraude na via Panama wegsluizen ruim 6,5 miljoen euro

Een oud-rechercheur van de FIOD wordt verdacht van een miljoenenfraude. Tegen de man is jaren cel geëist.

Naar aanleiding van een aangifte in 2016 door HMC, een charitatieve instelling van Christelijke Gemeente Nederland, werd het onderzoek gestart. Daaruit bleek dat de oud FIOD-rechercheur de financiële geldstromen van de geloofsgemeenschap beheerde en dat hij op geraffineerde wijze, door middel van valse overeenkomsten en gebruik van een in Panama gevestigde vennootschap, miljoenen van de geloofsgemeenschap weg wist te sluizen. Deze geldbedragen werden onder meer gestald op bankrekeningen in Saint Vincent and the Grenadines en de Verenigde Arabische Emiraten. Kort na het vertrek van de verdachte bij de geloofsgemeenschap kwam de fraude aan het licht. In totaal gaat het om een bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro.

‘De verdachte heeft dit alles op relatief eenvoudige wijze en vrijwel onopgemerkt kunnen doen omdat hij binnen de gemeenschap een groot vertrouwen en aanzien genoot, veel vrijheid van handelen had en hij over creditcards van de bedrijven beschikte. In de periode van 2015 tot en met januari 2016 heeft hij een vermogen binnengehaald door verduistering, oplichting en valsheid in geschrift.’, aldus de officier van justitie. Naast de genoemde verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte wordt de verdachte het witwassen van de met de fraude verkregen gelden verweten.

De 29-jarige vriendin van de verdachte bleek betrokken bij onder meer het witwassen van de gestolen miljoenen. Zo werd in 2015 een woning ter waarde van 1,1 miljoen euro met het geld gekocht en op haar naam gezet. Tegen de 39-jarige man is een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. De vrouw hoorde 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.