Oud-spelers Eredivisie basketbalclub Aris uit Leeuwarden verdacht van matchfixing

Voormalige basketballers van Eredivisie-club Aris uit Leeuwarden worden verdacht van matchfixing.

Dat meldt de NOS op basis van eigen onderzoek. De basketballers zouden in 2019 bewust slecht hebben gespeeld om wedstrijden te verliezen. De verdachten zelf ontkennen dat ze hebben meegewerkt aan matchfixing. Het gaat om vier buitenlandse spelers, die inmiddels niet meer spelen voor Aris.

Volgens het onderzoek zouden ze mogelijk hebben samengewerkt met gokkers uit Zuid-Korea. Er werden tienduizenden euro’s gegokt op een nederlaag van Aris terwijl de club uit Leeuwarden duidelijk favoriet was. Zeker vier wedstrijden in het voorjaar van 2019 zijn bestempeld als verdacht. Bij alle wedstrijden werd in Zuid-Korea opvallend veel geld ingezet op een nederlaag van Aris.

De directie van de club is geschrokken door het onderzoek. ‘Wij staan voor een eerlijke sport. Als je dan dit nieuws krijgt, is dat een klap in het gezicht van de spelers, de technische staf, de organisatie, de fans en de sponsoren’, aldus algemeen directeur Sierd Dijkman. ‘Het is van groot belang dat er snel duidelijkheid komt.’