Amnesia haze wiettopjes © crime-nieuws.nl

Pand met grote voorraad softdrugs coffeeshops mag openblijven van de rechter

Een pand in Tilburg waar hasj en wiet voor coffeeshops van The Grass Company wordt opgeslagen mag openblijven. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De burgemeester van de gemeente Tilburg besloot in juni van dit jaar de opslagplaats en het kantoor in Tilburg te sluiten voor een periode van 2 jaar. De reden hiervoor was de voorraad softdrugs die tijdens een bestuurlijke controle op 15 november 2019 was aangetroffen. In 2014 en 2015 werden in hetzelfde pand ook al grote hoeveelheden softdrugs aangetroffen. Volgens de burgemeester is sluiting van de bedrijfsruimte noodzakelijk ter bescherming van het woon- en leefklimaat en het herstel van de openbare orde.

In november 2019 werd tijdens de controle ruim 300 kilo softdrugs. Het ging om onder meer wiet, hasj, joints en spacecake. De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester deze in beslag genomen hoeveelheid softdrugs vijf keer te hoog heeft ingeschat. Het netto gewicht van de drugs bleek ‘slechts’ 57 kilo te zijn. Het verschil komt doordat de politie het verpakkingsmateriaal destijds had meegewogen. Ondanks dat de huurders van het bedrijfspand al in een eerder stadium om nader onderzoek vroegen omdat het gewicht volgens hen niet klopte, werd hierop door de burgemeester geen actie ondernomen. De voorzieningenrechter noemt dit ‘onzorgvuldig’, aldus een woordvoerder.

Ondanks dat de voorraad softdrugs al jaren in de bedrijfsruimte in Tilburg ligt opgeslagen, zijn er geen meldingen van incidenten of overlast. Nergens blijkt uit dat het pand een negatieve invloed heeft op de directe omgeving. Als de openbare orde niet is geschaad, behoeft deze ook niet hersteld te worden, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Volgens de voorzieningenrechter heeft de burgemeester de ernst van de overtreding onjuist ingeschat.