© OM

Gevangenisstraf geëist voor drugshandel via darkweb en handel in PGP-telefoons Encrochat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 10 jaar cel geëist voor drugshandel op het darkweb en in PGP-telefoons van Encrochat.

In februari werd een 41-jarige man uit Voorburg aangehouden op verdenking van grootschalige internationale drugshandel via het darkweb. Samen met een partner, die in Duitsland werd aangehouden, leverden ze bestellingen in Duitsland en België. De verdachte uit Voorburg zou de pagina op het darkweb hebben gemaakt waar de klanten hun bestelling konden plaatsen. Het ging hierbij om verschillende soorten drugs van amfetamine tot cocaïne en hasj. Zijn partner reed meerdere keren per week naar Duitsland of België om daar de pakketjes letterlijk op de post te doen. De pakketjes met harddrugs gingen niet alleen naar Europese landen, maar ook naar Azië en Amerika, blijkt uit onderzoek van de politie.

Onderzoek in samenwerking met de Duitse justitie wijst uit dat de mannen vermoedelijk 2,5 jaar actief waren met drugshandel via het darkweb. In de negen maanden dat het onderzoek liep reed de tweede verdachte 12 keer naar België en 33 keer naar Duitsland. Daar werd hij uiteindelijk opgepakt (en wordt hij vervolgd), terwijl in Nederland de Voorburger werd aangehouden en een loods doorzocht waar grote hoeveelheden drugs werden aangetroffen.

De man uit Voorburg verklaart al meteen dat de handel in versleutelde communicatie, PGP-telefoons van Encrochat, zijn dagelijks werk is. Nadat in juli bekend werd gemaakt dat de politie Encrochat al enige tijd hadden gehackt, werd de man opnieuw aangehouden. Uit de analyse van zijn telefoon blijkt dat hij een reseller is van Encrochat-telefoons. Hij zou zeker 266 abonnementen hebben verkocht blijkt uit verder onderzoek.

De handel heeft de man ruim 139.650 euro opgeleverd. Daarnaast beheerde verdachte een vermogen van bijna 100 bitcoins, en zette geregeld voor anderen grote contante bedragen om in bitcoins en omgekeerd. Ook wisselde hij via zijn eigen Encrochat-account informatie uit over tabletteermachines, stempels en grondstoffen, kennelijk bestemd om anderen in staat te stellen xtc-pillen te produceren. Tegen de man is nu een gevangenisstraf van tien jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.