Partner Pablo Escobar en (mede)oprichter Medellin-kartel Carlos Lehder op vrije voeten

Zakenpartner van Pablo Escobar en mede-oprichter van het Medellin-kartel, Carlos Lehder, is na een langdurige gevangenisstraf op vrije voeten.

De 70-jarige Lehder was een partner van de in 1993 doodgeschoten drugsbaas Pablo Escobar. Samen met Lehder en andere criminelen werd het Medellin-kartel opgericht. Met vliegtuigjes bracht de crimineel grote partijen cocaïne vanuit de Bahamas naar Florida. Hiermee verdiende Lehder enorme bedragen en was toen hij werd aangehouden steenrijk.

Na zijn aanhouding werd de drugsbaas uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Omdat hij weigerde een deal te sluiten kreeg Lehder een zeer hoge gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank veroordeelde hem destijds tot 135 jaar cel plus levenslang. Later besloot Lehder alsnog mee te werken met de Amerikaanse autoriteiten en kreeg uiteindelijk 55 jaar cel opgelegd.

De voormalige partner van Pablo Escobar is nu na een langdurige detentie op vrije voeten. Lehder is direct overgebracht naar Duitsland. Zijn vader is Duits zodoende de connectie met het land. Vanuit Miami werd hij naar Berlijn gevlogen. Hij is naar eigen zeggen niet van plan terug te keren naar Colombia.