Pedojagers aangehouden voor mishandeling man bij afspraakje ‘minderjarige’ in Arnhem

De politie heeft ‘pedojagers’ aangehouden voor een mishandeling in Arnhem.

De vijf mannen werden zaterdagavond aangehouden op verdenking van het gebruik van geweld tegen een man in Park Sonsbeek. De man had online met een meisje afgesproken voor een date. Toen hij met zijn auto in het park arriveerde, werd hij klemgereden door een andere auto. Vervolgens werd het portier van de auto van de man opengetrokken en ontstond er een worsteling. Omstanders belden de politie en agenten waren snel ter plaatse.

Uit verklaringen komt volgens de politie naar voren dat de vijf mannen op jacht waren naar mannen die met minderjarigen willen afspreken, zogenoemde ‘pedojagers’. De man is, mogelijk door anderen, naar Arnhem gelokt door iemand die zich voordeed als een jong meisje. Vervolgens zou er een oproep zijn geplaatst in een besloten WhatsApp-groep om de man te ontmaskeren.

In dit geval worden de vijf mannen verdacht van openlijke geweldpleging. Ze verklaarden zelf dat het ging om een burgerarrest. De mannen zijn tussen de 19 en 36 jaar uit en komen uit de provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel. Op basis van camerabeelden en verklaringen komt volgens de politie het beeld naar voren dat het niet nodig was om geweld te gebruiken tegen de man. De verdachten zijn inmiddels heengezonden en in afwachting van het vervolg van hun zaak.

De man uit Gelderland die online een afspraakje had gemaakt is ook aangehouden op verdenking van grooming. Hij wordt er van verdacht dat hij een afspraak met een minderjarige wilde maken. Ook hij is heengezonden in afwachting van het vervolg van zijn zaak.

PS Verklaring politie over pedojagers en spelen voor eigen rechter kan je hieronder lezen.

We zien over het algemeen dat burgers steeds vaker zelf actie ondernemen om daders op te sporen. En daar staan politie en OM positief tegenover als iedereen zich aan de regels houdt. We bewegen met de maatschappij mee waar het kan, maar burgers moeten zich wel houden aan de wet. Dat vergroot onze slagkracht en daarmee de veiligheid in heel Nederland.

Eigen onderzoek doen bij je fietsendiefstal en de dief op heterdaad aanhouden en overdragen aan de politie, helpt enorm en levert een bijdrage aan meer veiligheid in de samenleving. Maar bij onderzoek naar online kindermisbruik door burgers ligt het een stuk ingewikkelder. We raden het burgers sterk af om zich voor te doen als minderjarige om potentiele groomers op te sporen. Het mag nooit de bedoeling zijn dat burgers voor eigen rechter spelen. Wanneer daarbij strafbare feiten worden gepleegd, zal de politie dit altijd onderzoeken.