Pedojagers aangehouden voor reeks bedreigingen, vernielingen en mishandelingen

De politie heeft meerdere pedojagers aangehouden in verband met een reeks incidenten.

Het blijkt uit onderzoek te gaan om tien incidenten die sinds augustus hebben plaatsgevonden in Emmen en Assen. Al snel kreeg de politie het vermoeden te maken te hebben met zogenoemde pedojagers.

De politie heeft maandag en dinsdag drie verdachten aangehouden op verdenking van bedreiging, vernieling en mishandeling. Het gaat om twee 22-jarige mannen en een 29-jarige vrouw uit Emmen.

In veel gevallen vond voorafgaand aan het geweld online contact plaats tussen een volwassen man en een persoon, die zich als minderjarige voordeed. In de chat werd een afspraak en een plek waar de ontmoeting zou plaatsvinden afgesproken. Op de afgesproken locatie troffen de mannen echter niet de persoon aan met wie ze hadden afgesproken. Wel troffen zij één of meerdere personen, die hele andere bedoelingen hadden, aldus de politie. De mannen werden opgewacht, belaagd en mishandeld.

Het rechercheteam kwam de verdachten mede op het spoor dankzij informatie van politieagenten. Zij hadden medio november gereageerd op een melding van vernieling op de Laan van de Eekharst in Emmen. Onbekenden hadden de telefoon van een man vernield, waarna de agenten kort na het incident de latere drie verdachten controleerden. Zij noteerden de namen van het drietal. In het vervolg werd duidelijk dat de man slachtoffer was geworden van vernieling en mishandeling en dat er vermoedelijk sprake was geweest van pedojagen.

De recherche kon op grond van aanvullend onderzoek de mannen en de vrouw traceren en als verdachte aanmerken. Het drietal zit vast op het politiebureau. Zij worden gehoord over hun betrokkenheid. De politie sluit meer aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.