© US Army via Wikimedia Commons

OM: Verdachten liquidatie Mocro Maffia advocaat Derk Wiersum gelinkt aan dubbele liquidatie Suriname

De mannen die gezien worden als uitvoerders van de liquidatie op advocaat Derk Wiersum, zijn ook mogelijk gelinkt aan een dubbele liquidatie in Suriname.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten in de rechtbank van Amsterdam. Het gaat om de dubbele moord op 5 mei 2019 in Paramaribo. Hierbij werden de 49-jarige Dennis Groenfelt en de 19-jarige Cadischa Prika doodgeschoten.

Verschillende bronnen melden ons dat Groenfelt gerekend werd tot de criminele organisatie rond drugscrimineel Mustapha F. alias ‘Moes’. F. is een rivaal van Ridouan Taghi en ontsnapte aan de dood in Marokko toen twee schutters niet hem maar de zoon van een Marokkaanse rechter per ongeluk liquideerden bij café La Creme in Marrakech. Doelwit ‘Moes’ is in Marokko aangehouden en veroordeeld tot een langdurige celstraf voor onder meer witwassen en drugshandel. Zijn bezittingen zouden inmiddels zijn afgepakt door de Marokkaanse autoriteiten.

Justitie denkt nu dat de uitvoerders van de moord op Mocro Maffia advocaat Derk Wiersum ook betrokken zijn geweest bij de moord op Groenfelt. Volgens de officier blijkt uit reisbewegingen dat het tweetal in maart 2019 van Parijs naar Frans-Guyana is gereisd en van daaruit vervolgens naar Suriname. Op 8 mei 2019 vertrokken de twee weer.

De advocaat van Moreno B., Gerald Roethof, noemt de verdenkingen tegen zijn cliënt en het linken aan de dubbele moord opmerkelijk. Volgens Roethof heeft dit niets met de moord op Wiersum te maken in september 2019. ‘Als er een rechtszaak komt, wat ik betwijfel, die zaak niet met deze zaak gevoegd zal worden’. aldus de raadsman.

De 44-jarige Derk Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Op dat moment stond hij al enige tijd Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bij in het Marengo-proces. Die zaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Volgens B. zou de (destijds)  meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi, de opdrachtgever zijn voor meerdere liquidaties.