Pegida-voorman ‘Ed aus Holland’ veroordeeld tot celstraf voor belastingontduiking

De voorman van Pegida, de 50-jarige Edwin Wagensveld, is in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf inzake belastingontduiking.

‘Ed aus Holland’ zoals Wagensveld genoemd wordt heeft in Duitsland een wapenhandel en een webshop. In de aanklacht tegen de Pegida voorman stond dat hij bijna een half miljoen (489.000 euro) aan inkomsten uit de verkoop van luchtdrukwapens voor de Duitse staat had verzwegen.

Volgens Wagensveld klopt daar niets van en zou hij niet eens geld hebben om een ziektekostenverzekering te betalen. Van die verklaring kwam hij terug toen de openbaar aanklager een overzicht tevoorschijn haalde waarin te zien was hoeveel Wagensveld de afgelopen jaren heeft uitgegeven.

Hij bleek 240.000 euro van Nederlandse rekeningen naar Duitsland te hebben overgeboekt en 8000 euro uitgegeven aan een vakantie in Italië. Ook kocht hij maandelijks kleding voor een paar honderd euro.

De rechter in Beieren veroordeelde hem uiteindelijk voor belastingontduiking ter waarde van 290.000 euro. De Pegida voorman moet nu 33 maanden de cel in voor belastingontduiking.