Drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán Loera. © Mexicaanse overheid

Persoonlijke assistent drugsbaas El Chapo door Mexico uitgeleverd aan VS

De man die jaren werkte als persoonlijke assistent voor drugsbaas El Chapo is door de Mexicanen uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Mario Hidalgo Arguello alias ‘Nariz’ (vertaald ‘De Neus) stond in het verleden zeer dichtbij drugsbaas Joaquin El Chapo Guzman. Nariz werkte als een soort van persoonlijke assistent en regelde alles voor de drugsbaas. Het ging daarbij om panden, vrouwen, auto’s en andere zaken waar Chapo behoefte aan had.

In 2014 werd Hidalgo in zijn woning in Culiacan in Sinaloa aangehouden bij een actie. Nu blijkt dat Chapo’s assistent de autoriteiten na zijn aanhouding heeft geholpen bij de zoektocht naar de ontsnapte drugsbaas. Hij wist waar zijn onderduikadressen waren en heeft de politie informatie gegeven. Naar verluidt zou hij direct na zijn aanhouding al zijn begonnen met het samenwerken met de autoriteiten en zijn inmiddels tot levenslang veroordeelde baas Chapo, hebben verraden.

De Amerikanen zoeken Nariz in verband met grootschalige smokkel van wiet. De voormalig persoonlijke assistent van Chapo wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van duizenden kilo’s wiet en deelname aan een criminele organisatie.