El Chapo Guzmán in betere tijden!

‘Drugsbaas El Chapo was ooit even machtig als Mexicaanse president’

Drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman had in zijn hoogtijdagen evenveel macht als de president van Mexico.

Dat meldt de huidige Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador in een verklaring. Volgens Obrador was er een tijd dat Chapo net zo machtig was als de president van het land. Vorige maand werd een voormalige Mexicaanse overheidsfunctionaris door de VS beschuldigd van het accepteren van miljoenen dollars cash van het Sinaloa-kartel.

Familie Guzman heeft nog altijd veel macht in Mexico en voornamelijk in onder meer hun thuishaven Culiacan in Sinaloa. Toen de 28-jarige Ovidio Guzman recent werd aangehouden moesten de autoriteiten de zoon van Chapo noodgedwongen laten gaan omdat sicarios van het Sinalao-kartel met extreem geweld op straat in actie kwamen. Later is één van de betrokken agenten doorzeefd met kogels van huurmoordenaars van naar verluidt ‘Los Chapitos’ (zo worden de zonen van Chapo genoemd).

Chapo Guzman zelf heeft andere problemen aan zijn hoofd want hij is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de Verenigde Staten. De drugsbaas die meerdere keren op spectaculaire wijze wist te ontsnappen zit in de meest beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten.