PGP-telefoons, cash geld en havenmedewerker gepakt in onderzoek cocaïnesmokkel

De politie heeft afgelopen dinsdag drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel via de Rotterdamse haven. Bij de actie is een havenmedewerker aangehouden voor corruptie en is een aanzienlijke hoeveelheid cash geld en PGP-telefoons in beslag genomen.

De havenmedewerker is een 37-jarige man uit Schiedam die werkzaam is voor een containerbedrijf in de haven. Hij wordt ervan verdacht mensen toegang te hebben gegeven tot het afgesloten haventerrein. De man zou de cocaïne uithalers naar binnen hebben gebracht. opgehaald en weer naar buiten hebben gebracht.

De andere verdachte is een 35-jarige man uit Rotterdam (Pernis), die wordt verdacht van de organisatie van het leeghalen van drugscontainers. De derde man, een 41-jarige Rotterdammer, is donderdag op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

Eén van de binengehaalde drugstransporten waarvan de havenmedewerker wordt verdacht. is een partij van 138 kiogram die van Peru naar Nederland werd gesmokkeld. De 35 jarige medeverdachte wordt in verband gebracht met datzelfde drugstransport en daarnaast ook van een drugstransport van bijna 40 kilo cocaïne uit Ecuador.

Naast betrokkenheid bij drugssmokkel wordt de havenmedewerker ook verdacht van corruptie. Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op tientallen mobiele telefoons, waaronder PGP-toestellen, sim-kaarten, administratie, ongeveer 100.000 euro aan contant geld en een afgesloten kluis. De twee mannen zitten vast en worden voorgeleid aan de rechhter-commissaris.