De ‘gekraakte’ berichten uit PGP-telefoons van Ennetcom zijn in handen gekomen van politie en justitie door dubbelspel van een mede-eigenaar van een IT-bedrijf.

Uit stukken die in handen zijn van De Telegraaf blijkt dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de berichten wist te kraken door hulp van een derde. Het gaat om een bedrijf dat werd ingehuurd door de eigenaar van Ennetcom Danny M. uit Nijmegen.

Het bedrijf gaf specialisten van het NFI een geheim wachtwoord waarmee ze toegang kregen tot miljoenen berichten. Degene die het wachtwoord doorspeelde zou ook tegen alle afspraken oude data hebben opgeslagen wat niet de afspraak was. Die data is nu ook in handen van politie en justitie.

Na de inbeslagname van de servers van Ennetcom heeft justitie tientallen onderzoeken naar onder meer liquidaties opgestart. De eigenaar van Ennetcom, die niks te maken had met het doorspelen van de geheime wachtwoord, zou al enige tijd worden bedreigd. De man die het geheime wachtwoord doorspeelde is spoorloos verdwenen en niet meer gezien in Nederland.

UPDATE: Klik hier voor reactie OM op suggestieve en gevaarlijke artikel rondom gekraakte PGP-telefoons Ennetcom en mogelijke dubbelspel.