pgp telefoons gekraakt, pgp gekraakt politie, pgp liquidatie diemen, pjotr liquidatie rechtszaak

OM: Versleutelde berichten Ennetcom PGP-telefoons niet gekraakt door dubbelspel IT-bedrijf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gereageerd op het dubbelspel verhaal rondom PGP telefoons en noemt de claims ‘suggestief en gevaarlijk’.

Bij De Telegraaf hebben ze recent een artikel gepubliceerd rondom de PGP telefoons van Ennetcom en mogelijk dubbelspel van een mede-eigenaar van een IT-bedrijf. Het bedrijf zou door Danny M. van Ennetcom zijn ingehuurd. Volgens de krant zou de mede-eigenaar van het IT-bedrijf een geheim wachtwoord hebben verstrekt waarmee politie en justitie toegang kregen tot versleutelde berichten. Bovendien zou het bedrijf berichten hebben bewaard tegen de afspraken in.

Dit klopt volgens het OM niet en is suggestief en gevaarlijk voornamelijk voor de mede-eigenaar van het bedrijf die in het artikel genoemd wordt. Er was geen sprake van een samenwerking maar van een vordering waaraan het bedrijf juridisch gehoor aan moest geven.

Het IT-bedrijf heeft daarmee ook niet, zoals in het artikel wordt gesuggereerd, toegang gegeven tot álle informatie. Niet in versleutelde en niet in onversleutelde vorm. Het heeft de informatie van één van de beveiligingslagen die in het systeem waren ingebouwd aan justitie móeten afgeven. Aldus het OM.

De politie heeft daarnaast nog diverse andere wachtwoorden gevonden in de code van het systeem. Die waren nodig om toegang te krijgen tot weer andere delen van het systeem. Alleen met alle wachtwoorden kan je daadwerkelijk de Ennetcom-berichten lezen, zoals ook blijkt uit de verklaring van de politie-specialist die onvolledig geciteerd wordt in het artikel van De Telegraaf.

Het is de onterechte suggestie van de journalisten dat het wachtwoord van het IT-bedrijf toegang geeft tot de berichten, wat steekt en gevaarlijk is voor betrokkene, terwijl zij weten of kunnen weten dat die suggestie niet klopt. Dat meldt justitie naar aanleiding van de artikel in de krant.