‘Pharma Bro’ en beruchte zakenman Martin Shkreli veroordeeld tot celstraf inzake fraude

De beruchte Amerikaanse zakenman Martin Shkreli (34) is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf in verband met fraude. Volgens de rechtbank in New York heeft hij investeerders in zijn vroegere bedrijf opgelicht.

Shkreli werd vorig jaar al schuldig bevonden. Hij gebruikte aandelen Retrophin voor een soort van piramidezwendel. Het geld dat hij daarmee ophaalde gebruikte hij om gaten te dichten en zijn eigen schulden af te lossen. De openbaar aanklager had hiervoor vijftien jaar cel geëist tegen de zakenman.

De beruchte Shkreli werd bij het grote publiek bekend als ‘Pharma Bro’ toen hij in opspraak kwam vanwege de extreme verhoging van een medicijn. Het ging om een medicijn voor aidspatiënten die hij verhoogde van 13,50 dollar per pil naar maar liefst 750 dollar. Na grote ophef draaide hij de beslissing terug.

Tijdens de rechtszaak verontschuldigde Shkreli zich voor alle leed die hij veroorzaakt heeft. ‘Het spijt mij enorm dat ik jullie vertrouwen heb verspeeld. Jullie verdienden veel beter’, zei hij tegen zijn investeerders. Ondanks de spijtbetuigingen heeft de rechter een hoge straf opgelegd. Shkreli en zijn advocaat hielden rekening met een straf van hooguit een jaar.