Bankbiljetten op straat en explosief gevonden in buddyseat scooter na plofkraak

In Scherpenzeel is een pand zwaar beschadigd geraakt na een plofkraak.

Bij de meldkamer kwam afgelopen nacht rond 3.00 uur melding binnen van een plofkraak aan de Dorpstraat. Agenten hebben een onderzoek ingesteld en troffen een zwaar beschadigde geldautomaat en pand aan. Op straat lagen diverse bankbiljetten verspreid.

De omgeving werd direct afgezet voor onderzoek. De brandweer kwam ter plaatse voor metingen naar eventuele gevaarlijke stoffen. Daarnaast werd een specialist ingeschakeld om te kijken of er nog explosiegevaar was. Meerdere eenheden van de politie kwamen ter plaatse en hebben gezocht naar verdachten.

Volgens getuigen waren twee in het donker geklede mannen betrokken bij de plofkraak. De daders zijn na de explosie op een scooter gevlucht. Kort na de plofkraak werd een scooter gevonden die mogelijk betrokken is geweest bij de plofkraak. In de buddyseat werd een mogelijk explosief aangetroffen.

Na de vondst zijn vijftien woningen ontruimd. De meeste mensen konden bij familie of vrienden terecht. Bewoners van drie woningen werden opgevangen bij de Gemeentewerf in Scherpenzeel. De explosieven opruimingsdienst heeft het explosief onschadelijk gemaakt. De scooter is weggetakeld voor verder onderzoek.