De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Aanhouding in gevangenis voor beschieting coffeeshop met automatisch vuurwapen

De politie heeft in de gevangenis een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de beschieting van een coffeeshop in Delft met een automatisch vuurwapen.

De nieuwe verdachte is een 28-jarige man uit Amsterdam. De verdachte zat al gedetineerd in de gevangenis in Lelystad in verband met een ander feit. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt verdacht van poging moord dan wel doodslag, bedreiging, vernieling en vuurwapenbezit. Na zijn aanhouding maandagmorgen is een doorzoeking gedaan in zijn woning en in zijn cel.

Het gaat om een schietpartij op 16 september 2018. Hiervoor zat al een andere man, een 26-jarige Amsterdammer, vast. Die dag werd om 5.55 uur geprobeerd te schieten op een coffeeshop in de Breestraat, maar het vuurwapen weigerde. Om 7.15 uur werd geprobeerd te schieten op een coffeeshop in de Peperstraat. Ook hier weigerde het wapen.

Om 8.30 uur kwam opnieuw iemand aan met een wapen bij de coffeeshop in de Breestraat. Ditmaal werden meerdere kogels met een automatisch vuurwapen afgevuurd op de gevel. Van de drie incidenten zijn in verschillende opsporingsprogramma’s camerabeelden vertoond.

In de binnenstad zijn meerdere geweldsincidenten geweest waarbij er geschoten werd op panden of schade aangericht met handgranaten. Bij één van de beschietingen, op 8 oktober 2018, werd één van de betrokkenen onder vuur genomen door een politieagent. Het slachtoffer, een 18-jarige man uit Zoetermeer, werd geraakt door een kogel en is overleden. Het onderzoek naar alle geweldsincidenten en mogelijke links is in volle gang.