Twee schutters schieten met automatische vuurwapens op de broers Yakhlaf op oudejaarsavond 2015. © screenshot

Poging om Mocro Maffia kopstuk Omar L. te bevrijden ‘had geen enkele kans van slagen’

De poging om de tot levenslang veroordeelde Omar L. te bevrijden uit de gevangenis had geen enkele kans van slagen.

Dat heeft een van de advocaten van de verdachten gemeld tijdens een inleidende zitting. Op 19 januari probeerden vier mannen Omar L., die vastzit voor een reeks Mocro Maffia liquidaties, te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Met een slijptol en betonschaar probeerden ze de inrichting in te komen. Het plan mislukte omdat de accu van de slijptop leeg raakte voor het viertal binnen was.

Op beelden is te zien dat L. over het hek probeerde te klimmen toen hij doorhad dat de actie met de slijptop niet zou lukken. De vier mannen die hem probeerden te bevrijden sloegen daarna op de vlucht. Voor ze vertrokken werd een bestelbus in brand gestoken als afleidingsmanoeuvre.

De politie kwam massaal ter plaatse en heeft in de omgeving gezocht naar de gevluchte verdachten. Kort na de mislukte ontsnapping werden de vier Fransen aangehouden en vastgezet. Volgens de advocaat van de verdachten moet de poging tot bevrijding niet serieus worden genomen en had het plan geen kans van slagen. Het OM ziet dit anders. De strafeis voor de mislukte bevrijding wordt later bekendgemaakt.

Omar L. is vorig jaar veroordeeld voor meerdere Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu. Hiervoor heeft hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. Direct na zijn mislukte ontsnappingspoging werd hij overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.