Politie: “300 personen op de vuist bij stemmen Turkse verkiezingen in Rai Amsterdam”

In de Rai in Amsterdam zijn rond de 300 personen op de vuist gegaan tijdens het stemmen voor de Turkse verkiezingen.

Op zondagavond 7 mei zijn er in de Rai Amsterdam Zuid ongeregeldheden ontstaan tijdens het stemmen voor de Turkse verkiezingen. Het tellen van de stemmen liep uit de hand en er ontstond een chaotische situatie waarbij ongeveer 300 personen betrokken waren. De politie moest ter plaatse komen om de rust weer te laten wederkeren.

Rond 21.00 uur kreeg de politie de melding om naar de Rai te gaan waar de stembiljetten voor de Turkse verkiezingen werden geteld. De organisatie die verantwoordelijk was voor een veilig verloop van de verkiezingen had de hulp van de politie nodig omdat de situatie niet meer onder controle was. Bij aankomst van de politie was er een massale vechtpartij gaande tussen de aanwezigen in de Rai. Tijdens de vechtpartij raakten twee personen gewond. De politie heeft met de inzet van hondengeleiders en medewerkers van het netwerk de openbare orde weten te handhaven, waarna de rust weer terugkeerde. De Mobiele Eenheid is opgeroepen om de agenten ter plaatse te ondersteunen.

De politie is niet betrokken bij de organisatie en het veilige en goede verloop van het tellen van de stemmen. De politie treedt alleen op wanneer de organisatie de situatie niet onder controle heeft en de openbare orde in gevaar komt. De politie heeft vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar welke strafbare feiten er zijn gepleegd en wat de toedracht is van deze ongeregeldheden. De politie doet er alles aan om de veiligheid te waarborgen en zal in samenwerking met de organisatie maatregelen treffen om herhaling te voorkomen.