De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Politie en justitie: ‘Gevaar familie Mocro Maffia kroongetuige verkeerd ingeschat’

Politie en justitie geven toe dat er fouten zijn gemaakt inzake de bescherming en het inschatten van het risico voor de familie van de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. die verklaringen heeft afgelegd over meerdere liquidaties.

De verantwoordelijke bij de politie en het OM hebben anoniem in verschillende media gemeld dat: ‘We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar waren niet voorbereid op een liquidatie. Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk.’ Eerder hield het OM vol dat de dreiging wel goed was ingeschat en dat er passende maatregelen zouden zijn aangeboden. Dit blijkt nu niet het geval te zijn.

Op 23 maart 2018 werd Reduan B. door de 40-jarige Shurandy S. doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Enkele dagen daarvoor had justitie bekendgemaakt dat er een nieuwe kroongetuige is in verband met een reeks Mocro Maffia liquidaties. De familie werd duidelijk niet goed beschermd op dat moment en Reduan B. werd op koelbloedige wijze geliquideerd. Na de moord is de hele familie B. ondergedoken. De schutter is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. De man heeft bekend maar geen namen genoemd van andere betrokkenen en mogelijke opdrachtgevers.