Politie en justitie roepen pedojagers op: ‘Stop met pedojagen!’

Politie en justitie roepen pedojagers op om te stoppen met pedojagen.

Politie en Openbaar Ministerie doen een dringende oproep: stop met ‘pedojagen’. Aanleiding is een reeks van ruim 250 incidenten de afgelopen maanden waarbij zogenoemde ‘pedojagers’ betrokken waren. In veel gevallen werden vermeende kindermisbruikers mishandeld, bedreigd of aan de schandpaal genageld. Politie en OM zijn bezorgd over deze ontwikkeling, meldt een woordvoerder.

‘We maken ons echt zorgen. Burgers spelen voor eigen rechter. Ze denken dat ze het recht een handje helpen, maar ze helpen ons eerder van de wal in de sloot,’ zegt Oscar Dros, portefeuillehouder burgeropsporing bij de politie. ‘Pedojagers kosten ons veel extra werk, dat gaat ten koste van ons bestaande werk dus ook ten koste van het opsporen van kindermisbruik.’

Maar wat kun je dan wél doen? ‘Als je een serieus vermoeden van kindermisbruik hebt, geef dat dan meteen door aan de politie.’ Bij een melding of aangifte van een zedenzaak bekijkt de politie direct of er iemand gevaar loopt. Als dat zo is, wordt er meteen ingegrepen waar dat kan. Ook wordt bekeken of er sporen veiliggesteld moeten worden om te voorkomen dat dat daders ontkomen. ‘Mensen verwachten soms dat we dan meteen iemand oppakken, maar zo werkt dat vaak niet. We zullen eerst zorgvuldig bewijs verzamelen en pas een verdachte aanhouden als er sprake is van een strafbaar feit. Het uitzoekwerk kost tijd en is voor mensen vaak onzichtbaar, maar dat betekent niet dat er op de achtergrond niets gebeurt’. Aldus een woordvoerder.

Eerder deze week werd bekend dat een dodelijke mishandeling in Arnhem mogelijk het gevolg was van een dergelijke pedojacht. Politie en justitie doen mede hierdoor een dringende oproep om te stoppen met pedojagen.