Politie hackt en haalt servers DoubleVPN uit de lucht bij grote internationale actie

De politie heeft in een grootschalige, internationale actie de VPN-dienst DoubleVPN uit de lucht gehaald.

Het gaat volgens de politie om een platform die communicatie tussen criminelen faciliteerde. Het bedrijf leverde beveiligde en afgeschermde internetverbindingen die cybercriminelen een veilige haven boden om slachtoffers aan te vallen, aldus een woordvoerder. In meerdere Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, en in de Verenigde Staten en Canada zijn servers van DoubleVPN in beslag genomen en zijn diensten uitgeschakeld.

Het grote, internationale onderzoek naar DoubleVPN gebeurde onder leiding van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben in dit onderzoek gebruik gemaakt van hun hackbevoegdheid om de infrastructuur van DoubleVPN binnen te dringen. In Nederland zijn politie en justitie wettelijk bevoegd om heimelijk en op afstand computers binnen te gaan voor de opsporing van ernstige delicten. Het Digital Intrusion Team (DIGIT) van de Landelijke Eenheid, Dienst Specialistische Operaties, is het enige team dat deze bevoegdheid heeft. Het team bestaat uit medewerkers van de (regionale) politie-eenheden, de Koninklijke Marechaussee en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.

DoubleVPN wordt ervan verdacht een criminele organisatie te zijn. Het bedrijf wordt ook verdacht van witwassen en medeplichtigheid aan of betrokkenheid bij de strafbare feiten die zijn klanten pleegden door gebruik te maken van de diensten van DoubleVPN.