© Instagram

Politie neemt maatregelen na ‘pijnlijk en confronterend’ rapport over zelfmoord undercoveragent

De politie gaat maatregelen nemen na het verschijnen van een ‘pijnlijk en confronterend rapport’ over de begeleiding van undercoveragenten tijdens hun werkzaamheden.

Er komt meer toezicht en extra psychologen. Het besluit is genomen nadat vandaag een onafhankelijk rapport verscheen naar aanleiding van het overlijden van een politie-infiltrant. De agent pleegde in april van dit jaar zelfmoord. Hij was op dat moment bezig met een langdurige undercoveractie bij een criminele organisatie.

Signalen over de mentale gezondheid van de agent werden niet opgepakt en niets mee gedaan. Verder blijkt uit het onderzoek dat de risico’s van de operatie ernstig werden onderschat. De organisatie rond de undercoveracties is niet professioneel genoeg en de zorg voor betrokken agenten is erg slecht, aldus het rapport.

De conclusies zijn ‘pijnlijk en confronterend’ aldus korpschef Henk van Essen. De politie is volgens hem ernstig tekort geschoten en is de dood van de agent daar direct het gevolg van. De korpsleiding gaat nu ingrijpen bij de undercoverafdeling. Er komen kleinere teams en bij belangrijke beslissingen zullen voortaan altijd leidinggevenden betrokken worden. De geestelijke gezondheid van de infiltranten zal in de gaten worden gehouden door extra psychologen en deskundigen.