Politie onderzoekt mogelijk LHBTIQ+-gerelateerde brandstichtingen in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brandstichting die mogelijk LHBTIQ+-gerelateerd is.

Rond 05.45 uur vanochtend heeft de brandweer in een flat op de Krelis Louwenstraat in West een grote brand geblust. Deze brand ontstond op de achtste etage van de flat en was binnen een uur brandmeester. Vier slachtoffers raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis, vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon gered worden.

De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brand is aangestoken en dat er op verschillende andere locaties in de flat ook brand is geprobeerd te stichten. Het eerste onderzoek wijst uit dat de brand op de achtste etage vermoedelijk is aangestoken en dat op andere plekken in de flat hetzelfde is geprobeerd. Deze brandstichtingen lijken gericht te zijn op regenboogvlaggen in de flat en zijn daarmee mogelijk LHBTIQ+-gerelateerd.

Er hebben zich in (de omgeving van) de flat eerder incidenten voorgedaan gericht op regenboogvlaggen. Uiteraard wordt dit meegenomen in het onderzoek naar de brandstichtingen, aldus een woordvoerder van de politie. De brandweer en politie hebben de hele flat ontruimd. Bewoners zijn eerst opgevangen in een moskee in de buurt en kunnen nu terecht op het stadsdeelkantoor van Bos en Lommer. Er zijn nog geen verdachten in beeld voor de brandstichtingen. Het onderzoek is in volle gang.