© Crime-Nieuws.nl

Politie ontmantelt veel minder wietkwekerijen en drugslabs door capaciteitsgebrek en kraken PGP’s

De politie heeft in 2021 minder wietkwekerijen en drugslabs ontmanteld.

De politie ontdekte in 2021 minder drugslabs van synthetische drugs dan de jaren ervoor. Een van de oorzaken is volgens een woordvoerder het uiteenvallen van criminele drugsnetwerken. Dit komt doordat de politie pgp-leveranciers zoals Encrochat, Sky ECC en ANOM kraakte. De politie heeft zich verder vooral gericht op de bestrijding van andere drugscriminaliteit, zoals handel in harddrugs. Ook heeft de politie vorig jaar minder wietkwekerijen ontmanteld dan in 2020.

Het aantal ontdekte productielocaties voor synthetische drugs daalde met 35 procent. Het aantal cocaïnewasserijen, kristallisatielocaties en verpakkingsplekken lag zelfs 63 procent lager. ‘De afgelopen twee jaar hebben we door cryptotelefoondiensten als EncroChat, Sky en ANOM te kraken meerdere criminele netwerken aangepakt. Die waren verantwoordelijk voor een zeer groot deel van de productie van synthetische drugs en cocaïne in binnen- en buitenland.’ Aldus portefeuillehouder drugs Willem Woelders.

Het aantal ontdekte wietkwekerijen is ook aanzienlijk gedaald in vergelijking met de voorgaande jaren. Het gaat in totaal om 2285 tegenover 2894 locaties in 2020. In 2017 rolde de politie nog ruim 4600 wietkwekerijen op. De afname is volgens de woordvoerder vooral te wijten aan capaciteitsgebrek bij de basisteams. ‘We moeten kiezen. In samenspraak met het Openbaar Ministerie en burgemeesters richt de politie zich in gemeenten vooral op de bestrijding van harddrugs en het opvolgen van aangiften. Bij een aantal basisteams worden daarom hennepteams opgeheven. Zorgelijk, want hennepkwekerijen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties in woonwijken en ook in de hennep worden miljarden verdiend. We hebben hier te maken met één grote drugsmarkt. Alles is met elkaar verweven.’