Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Politie Oost-Nederland benadert honderden afnemers gestolen data

Honderden (mogelijke) afnemers van gestolen data hebben van de politie Oost-Nederland een brief of e-mail ontvangen. In de brief wordt gewaarschuwd dat het voorhanden hebben of verhandelen van gestolen data strafbaar is. Ook worden mensen uitgenodigd voor een stopgesprek.

Deze aanpak is een vervolg op een onderzoek uit 2022. In mei van dat jaar heeft de politie in samenwerking met de Belgische politie en de FBI een hoofdverdachte aangehouden in een onderzoek naar online verkoop van gestolen privacygegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling.

Het onderzoek richtte zich op de Nederlandse gebruikers van WELEAKINFO.TO, een website die toegang bood tot een database met gestolen privacygegevens. De politie heeft bij het onderzoek ongeveer 400 Nederlandse gebruikers geïdentificeerd.

Een groot deel van deze gebruikers heeft een brief of e-mail ontvangen van de politie. In de brief wordt gewaarschuwd dat het voorhanden hebben of verhandelen van gestolen data strafbaar is. Ook wordt er verwezen naar een website met meer informatie over de strafbare feiten.

Mensen die de brief hebben ontvangen, kunnen ook worden uitgenodigd voor een stopgesprek met de politie. In dit gesprek wordt nog eens uitgelegd dat het voorhanden hebben of verhandelen van gestolen data strafbaar is. Ook wordt er gepraat over de gevolgen van deze activiteiten.

De politie Oost-Nederland wil met deze aanpak een duidelijk signaal afgeven dat strafbare feiten die online gepleegd worden ook zichtbaar zijn. De politie wil mensen aansporen om te stoppen met het voorhanden hebben of verhandelen van gestolen data.