Politie over drugshandel op Telegram: ‘Dat je ons niet ziet, wil niet zeggen dat we er niet zijn’

Drugs worden in toenemende mate verhandeld via online platforms, waaronder Telegram, maar de omvang van deze handel blijft onbekend, aldus een bericht van de NOS.

Nan van de Coevering, teamleider van Team High Tech Crime, geeft in een reactie inzicht in waarom de bestrijding van drugsverkoop via sociale media uitdagend is.

De politie is zich bewust van de drugsverkoop via platforms als Telegram, en Van de Coevering benadrukt dat de politieteams zicht hebben op deze criminele logistieke processen. Ze erkent echter dat het lastig is om op platforms zoals Telegram op te treden vanwege het ontbreken van contentfiltering en de moeizame internationale samenwerking met Telegram.

Van de Coevering geeft aan dat onderzoeken naar verdovende middelen vaak tijdrovend en omvangrijk zijn. Hoewel Telegram zich voornamelijk richt op de handel in gebruikershoeveelheden, biedt het ook mogelijkheden om drugshandelnetwerken bloot te leggen, maar dit vereist capaciteit en tijd. De politie benadrukt dat keuzes moeten worden gemaakt, en de inzet van capaciteit hangt af van prioriteiten, zoals bijvoorbeeld tussen handel in gebruikershoeveelheden en vuurwapenaanbiedingen op sociale media.

Van de Coevering wijst erop dat de praktijk leert dat er veel spookadvertenties op Telegram verschijnen, en dat er een discrepantie kan zijn tussen de online en offline identiteit van drugsverkopers. In het verleden heeft de politie met succes het beheer overgenomen van Telegram-groepen waar illegaal vuurwerk en drugs werden verhandeld.

Het is al geruime tijd bekend dat verschillende platformen worden gebruikt voor drugshandel. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld Telegram en Instagram. Er zijn inderdaad veel echte dealers die hun handel online aanbieden en via de post (meestal) versturen, maar er zitten ook enorm veel oplichters tussen. De betalingen gaan vaak via bitcoins of andere cryptos en zodra je geld stuurt stopt het contact. Dit maakt de onderzoeken voor de politie lastiger aangezien de recherche vaak een zaak probeert op te bouwen door een aantal bestellingen te plaatsen en zodoende achter identiteiten te komen.