Politie rijdt verdachten afpersing, gijzeling en ontvoering klem in Den Haag

De Haagse recherche heeft aanhoudingen verricht in verband met een poging ontvoering, afpersing en gijzeling van twee mannen.

Op zaterdag 16 februari werd een 36-jarige Hagenaar rond 18.30 uur op de Rijswijkse Landingsbaan slachtoffer van een poging ontvoering. De man liep naar een flat toen hij door drie mannen werd aangevallen die hem in een busje probeerden te trekken. Hij werd hierbij geschopt en geslagen.

Het slachtoffer wist zich door hevig verzet en geschreeuw los te maken van de ontvoerders en te ontsnappen. De Hagenaar verloor daarbij zijn kleding en werd door getuigen opgevangen. De drie mannen waren er intussen vandoor gegaan. Hun busje is achtergebleven en de politie heeft de wagen in beslag genomen.

Enkele dagen later, maandagavond 18 februari, drongen meerdere mannen na aankloppen de woning binnen van een 47-jarige Hagenaar. De mannen spraken dwingend tegen het slachtoffer en eisten een groot geldbedrag van hem. Ook wilden zij de auto van de man hebben. De Hagenaar werd meegenomen door de mannen en reden met hem in zijn auto door Den Haag om hem op die manier geld te laten geven. Pas enkele uren later werd hij op straat gezet waarna de daders er vandoor gingen met de auto van de man.

Uit de onderzoeken naar de twee zaken bleek dat de daders van de poging ontvoering dezelfde personen waren als de daders van de afpersing en gijzeling. Door camerabeelden werden de identiteiten van de mannen bekend bij de recherche. Agenten kwamen in actie en hebben woensdagavond twee mannen, van 23 en 30 jaar, klemgereden en aangehouden. Twee andere verdachten, mannen van 26 en 27 jaar, zijn dezelfde avond opgepakt.

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de afpersing, gijzeling en poging ontvoering. Daarbij wordt onder meer gekeken naar waarom de twee slachtoffers doelwit waren. De politie heeft telefoons, auto’s en een vuurwapen in beslag genomen. De verdachten zitten vast.