Politie Rotterdam onderzoekt racisme in WhatsApp-groep politieagenten

De politie in Rotterdam heeft een onderzoek ingesteld naar een WhatsApp-groep van agenten waarin racistische uitlatingen werden gedaan.

De NRC publiceerde naar aanleiding van screenshots een artikel over de besloten groep van meerdere agenten in Rotterdam. De deelnemers van de ‘Jan Smit Appgroep’ lieten zich racistisch uit over mensen met een immigratieachtergrond. Er werden onder meer termen gebruikt als ‘k*****volk’, ‘k**afrikanen’ en ‘pauperallochtonen’.

De screenshots zijn van gesprekken die zeker negen agenten van politiebureau Marconiplein in 2019 hebben gevoerd. De plaatsvervangend politiechef van de eenheid Rotterdam is geschokt door de opgedoken berichten. ‘De uitspraken in de appgroep gingen in taal en tekst alle grenzen te buiten. De agenten beschamen het vertrouwen van collega’s en burgers.’ Aldus politiechef Karin Krukkert.

Er wordt nu verder onderzoek ingesteld in deze zaak en naar de betrokken (racistische) politieagenten. Martin Sitalsing, die namens de politietop belast is met de aanpak van racisme, wil de koppen bij elkaar steken om te kijken hoe dit soort praktijken bestreden kunnen worden. Sitalsing pleit voor een strenge aanpak met aangiftes en een strafrechtelijk onderzoek.