© Instagram

Politie schiet bij aanhouding vluchtende “gewapende” tiener uit Amsterdam

De politie heeft geschoten bij de aanhouding van een tiener uit Amsterdam.

Gisteren is een 15-jarige Amsterdammer in Zaandam aangehouden nadat hij een voorwerp bij zich had dat leek op een vuurwapen. De arrestatie volgde na een achtervolging waarbij een politieagent ook een waarschuwingsschot loste.

Eerder op de dag ontving de politie een melding over een groep jeugdigen die mogelijk in het bezit waren van een vuurwapen. Hierdoor waren de agenten extra alert en waakzaam voor verdachte situaties in de buurt. Op de Dodonaeusstraat merkte een agent op dat de jongen zich verdacht gedroeg en probeerde een tas buiten het zicht van de agent te houden. Toen de agent de jongen benaderde, besloot hij plotseling weg te rennen en deed hij pogingen om zich van de tas te ontdoen.

De agent loste een waarschuwingsschot, waarna de jongen ervoor koos om niet verder te vluchten. In de tas werd een voorwerp aangetroffen dat leek op een echt vuurwapen. De Forensische Opsporing zal het voorwerp verder onderzoeken om de aard ervan vast te stellen.

Eerder op dezelfde dag was in dezelfde buurt een 17-jarige jongen aangehouden wegens het bezit van harddrugs. De mogelijke connectie tussen de twee jongens wordt momenteel onderzocht.

Het gebruik van een vuurwapen door politieagenten is gerechtvaardigd wanneer dit noodzakelijk is bij de aanhouding van personen die verdacht worden van ernstige delicten. Het illegale bezit van een vuurwapen wordt als een ernstig misdrijf beschouwd. Elk gebruik van vuurwapens door de politie wordt achteraf geëvalueerd en getoetst. Deze situatie zal niet anders zijn en zal grondig onderzocht worden.