Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Justitie in Duitsland onderzoekt reeks dreigbrieven bij moskeeën

Het Openbaar Ministerie in Duitsland is bezig met een onderzoek naar de afzender van tientallen dreigbrieven die naar moskeeën zijn gestuurd.

Ongeveer 33 moskeeën verspreid over het hele land hebben recentelijk anonieme dreigbrieven ontvangen, zo meldt Der Spiegel.

De dreigbrieven vertonen een duidelijk rechtsextremistisch karakter, met onder andere het gebruik van hakenkruisen. Sommige van deze brieven zijn ondertekend met “NSU 2.0”, een verwijzing naar de neonazigroep Nationalsozialistischer Untergrund. Deze groep pleegde tussen 2000 en 2007 tien moorden, waarvan acht slachtoffers van Turkse afkomst waren.

De meest recente dreigbrief was gericht aan een moskee in Hannover. Eerder was het naastgelegen restaurant het doelwit van een aanslag met brandbommen eind mei. In de dreigbrief aan de moskee stond verontrustend: “Jullie eetcafé is nog maar het begin. We komen terug.”

Opvallend is dat de afzender van een van de dreigbrieven vermeld stond als een vrouw uit Osnabrück, samen met een bijgevoegde pasfoto. De politie heeft aangegeven dat deze vrouw niets met de dreigbrieven te maken heeft en dat de echte afzender haar bewust in diskrediet wil brengen.

De reeks dreigbrieven heeft bezorgdheid gewekt in Duitsland en benadrukt de noodzaak van actie tegen rechtsextremistisch gedachtegoed en haatdelicten. De autoriteiten zijn vastberaden om de verantwoordelijken voor deze dreigbrieven op te sporen en aan te pakken.