Politie stuurt honderden klanten van Utrechtse drugsdealers een sms’je

De politie in Utrecht heeft naar 500 klanten van drugsdealers een sms’je verstuurd.

Bij een grote actie werden recent twaalf mannen aangehouden die verdacht worden van het dealen van drugs in de stad. De politie nam geld, drugs en telefoons in beslag bij de verdachten. In de telefoons waren veel contacten opgeslagen en de politie gaat ervan uit dat het hier klanten betreft. De politie heeft een sms-bom verstuurd aan de contacten in die telefoons. Het is voor het eerst dat via een dergelijke actie niet alleen de drugsdealers, maar ook mogelijke gebruikers worden aangesproken, aldus een woordvoerder.

Het sms-bericht verwijst naar informatie over de zwarte kant van de drugswereld en geeft een ingang naar hulp bij drugsverslaving, schuldhulpverlening of hulp om een uitweg te vinden uit de drugswereld. De politie werkte bij het versturen van de SMS-bom nauw samen met gemeente en OM. Zij willen drugsgebruikers met dit bericht bewust maken van de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit op wijken en buurten die zij als gebruiker mede in stand houden. En hen daarnaast helpen een uitweg te vinden. De telefoonnummers zijn hiervoor eenmalig gebruikt, worden niet met anderen gedeeld en leiden niet tot een registratie in de politiesystemen.

‘In ons werkgebied zien we de lelijke uitwassen van drugshandel en -gebruik dagelijks en indringend voorbijkomen. We zien jongeren die in de drugshandel worden gelokt en geen uitweg meer zien, we zien criminelen misbruik maken van kwetsbare mensen, die door verdovende middelen gebruik afhankelijk zijn van hun dealer en daarom soms hun huis ter beschikking stellen als opslagplek voor voorraad of hun bankrekening laten misbruiken voor financiële drugstransacties. We zien witwaspraktijken, criminele dienstverlening, het gewelddadig uitvechten van onderlinge geschillen in onze wijken en intimidatie. Met deze actie willen we gebruikers met de neus op deze feiten drukken. Drugsgebruik is onlosmakelijk met die kant van dezelfde medaille verbonden. Wij willen laten weten dat er wel degelijk een uitweg is. Je kunt, al dan niet met hulp, áltijd stoppen met gebruiken en je leven weer op orde krijgen.’ Aldus de politiechef van Utrecht.