Politie waarschuwt voor landelijke oplichting cybercriminelen met pakketjes

De politie waarschuwt voor landelijke oplichting met pakketjes door cybercriminelen.

De politie in Zeeland-West-Brabant heeft de afgelopen dagen tenminste twee aangiftes ontvangen van mensen die aan de deur slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen. De daders wisten als zogenaamde pakketbezorger op slinkse wijze de betaalpas en pincode van hen te ontfutselen. Het blijkt dat deze wijze van oplichting op meer plekken in het land is voorgekomen, meldt een woordvoerder.

De daders gaan als volgt te werk. De slachtoffers krijgen eerst een telefoontje van een persoon die vertelt dat er een pakje voor hen klaar ligt op een pakketpunt in de buurt. Daarbij wordt meteen verteld dat het pakje tegen een laag bedrag (bijvoorbeeld een euro) ook kan worden bezorgd.

De twee slachtoffers die aangifte hebben gedaan stemden in met de bezorging en kregen binnen een mwartier een persoon aan de deur met een pakje. Voor de ‘bezorgkosten’ kon vervolgens alleen met pin worden betaald en de bezorger haalde een pinautomaat tevoorschijn. Nadat het slachtoffer zijn pincode invulde, bleek de transactie niet te werken. Hierop pakte de dader de pinpas uit handen van het slachtoffer en scande deze opnieuw. Nu lukte de transactie opeens wel.

Ondertussen wist de oplichter de pinpas echter snel te verwisselen. De daders had vanaf dat moment zowel de pinpas als pincode in handen. De pin had het slachtoffer namelijk even daarvoor zelf ingevuld tijdens de betaling van de bezorgkosten.

Bij een van de slachtoffers werd vervolgens enkele duizenden euro’s van de rekening gepind voor dat de oplichting werd ontdekt. De politie adviseert om bij degelijke telefoontjes de verbinding direct te verbreken en in ieder geval nooit in te gaan op de ‘bezorg-optie’.