Politie waarschuwt voor nepmails en sms’jes oplichters die zich voordoen als pakketbezorgers

De politie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als pakketbezorgers en mails en sms’jes versturen naar slachtoffers.

Vanwege de lockdown bestellen we massaal online. Cybercriminelen spelen hier handig op in en gebruiken nepberichten over bezorging van pakketjes om je bankgegevens te achterhalen, aldus de politie. Het gaat als volgt te werk. Je ontvangt een sms-bericht of mail over een pakketje dat naar je onderweg is. Het bericht dat je via sms of mail ontvangt, lijkt dan afkomstig van PostNL, DHL, DPD of een andere bekende pakket bezorgdienst. Vaak staat er in het bericht dat je invoerkosten of verzendkosten moet betalen en dat pas dan het pakketje wordt bezorgd. Vervolgens lokken de oplichters je via een link naar een nepwebsite en halen op die manier geld van je bankrekening.

‘Waar we voorheen vooral zagen dat phishinglinks vanuit banken verzonden werden, zien we nu een verschuiving waarbij criminelen mensen benaderen met pakketbezorgdiensten als dekmantel.’ Aldus Esther Buitenhuis cybercrime-analist bij de politie. ‘Mensen bestellen nu bijna alles online en daar maken criminelen misbruik van. Heb je een pakket besteld via een Alibaba of AliExpress, dan klinkt het ook best aannemelijk als er om invoerkosten wordt gevraagd.’

De politie roept mensen op om goed uit te kijken en te letten op de afzenders en bij twijfel contact op te nemen met het bedrijf waar de bestelling is gedaan en/of pakket bezorgdienst.