© crime-nieuws.nl

Politieagent alsnog vervolgd voor doodschieten zoon agent bij coffeeshop Delft

Een politieagent die bij een coffeeshop in Delft de zoon van een agent heeft doodgeschoten, wordt alsnog vervolgd.

In de nacht van 7 op 8 oktober 2018 reden twee personen naar coffeeshop The Game in de Breestraat. De bijrijder stapte vervolgens af en ging voor het pand staan. De agent zag dat diegene een vuurwapen trok, riep hem aan en vuurde een aantal schoten in zijn richting. De twee wisten op de scooter te vluchten en te ontkomen. Kort daarna werd de bijrijder met een schotwond bij het ziekenhuis binnengebracht, waar hij is komen te overlijden.

Het slachtoffer bleek de zoon van een politieagent te zijn. Het OM concludeerde naar aanleiding van een onderzoek van de Rijksrecherche dat het handelen van de politieagent gerechtvaardigd was, omdat hij dacht dat de bijrijder een doorgeladen vuurwapen op hem richtte en zou gaan schieten. De politieagent was volgens het OM bevoegd om te schieten om de vuurwapengevaarlijke verdachte aan te houden. Daarom besloot het OM niet te vervolgen.

De nabestaanden van de doodgeschoten slachtoffer waren het niet eens met het OM en hebben bij het gerechtshof een klacht ingediend om vervolging van de agent af te dwingen. Het gerechtshof is van oordeel dat de feiten en omstandigheden in deze zaak zo complex zijn dat een zorgvuldige inhoudelijke beoordeling door de strafrechter op haar plaats is. De strafrechter is volgens het hof bij uitstek degene die kan beoordelen of het handelen van de politieagent al dan niet gerechtvaardigd was.