Politieagent die weerloze arrestant trapte tijdens coronademonstratie wordt niet vervolgd

Een politieagent die een weerloze arrestant trapte tijdens een coronademonstratie in Den Haag wordt niet vervolgd.

Dat heeft het OM besloten na uitvoering van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie. Daarbij was ook een bewegingsdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen betrokken. Bij de uithaal ging het om een zogeheten duwtrap tegen de borst waarop agenten ook getraind worden. Van een ‘schop tegen het hoofd’ (zoals is gesuggereerd) is niet gebleken.

Op die dag werd er gedemonstreerd in Den Haag en kwam het tot een confrontatie met de politie. Het ging volgens het OM om een zelfverklaarde ‘Defend-groep’. De groep van zo’n veertig man was geheel in het zwart gekleed. Sommigen droegen gezichtsbedekking met doodshoofden; anderen beschermende middelen zoals scheenbeschermers of een toque.

Vrijwel direct zocht de groep de confrontatie met de politie. Die werd door de groep onder meer belaagd, geschopt, geslagen en bijna ingesloten. Ook werd er zwaar vuurwerk afgestoken. Uiteindelijk hield de politie negen personen aan. Eén daarvan was het slachtoffer dat aangifte deed van poging doodslag en zware mishandeling tegen de trappende agent.

Hierop startte de afdeling VIK onder leiding van een officier van justitie een onderzoek naar het incident. Zij vroeg het originele filmpje op en ook twee filmpjes die door anderen waren gemaakt. Een bewegingsdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen analyseerde de filmpjes en maakte op basis daarvan een digitale 3D reconstructie. De deskundige concludeerde aan de hand daarvan dat de uithaal van de agent de Dordtenaar op de borst heeft geraakt.

Het OM seponeert de aangifte tegen de agent, net als andere aangiftes die verband hielden met het politieoptreden tijdens de coronademonstratie in het Joubertplantsoen. Een aantal aangehouden leden van de Defend-groep zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden wegens geweld tegen de politie.