Politieagent DSI die gijzelnemer Apple Store doodreed in Amsterdam niet vervolgd

De politieagent die de gijzelnemer van de Apple Store in Amsterdam doodreed, wordt niet vervolgd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De Rijksrecherche heeft na de dodelijke aanrijding diverse getuigen gehoord, waaronder de gegijzelde. Er is forensisch onderzoek verricht, onder meer, op het Leidseplein, aan het bomvest en vuurwapens. Tot slot deed de afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) onderzoek naar het dienstvoertuig waarmee de gijzelnemer werd aangereden. De bevindingen van de Rijksrecherche zijn vervolgens naar het OM gezonden voor een beoordeling.

De gijzeling was op 22 februari al uren gaande, toen op enig moment het slachtoffer erin slaagde van de gijzelnemer weg te rennen. De gijzelnemer, voorzien van een vuurwapen en omhangen met een bomvest, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een dienstvoertuig gepositioneerd stond op het plein, besloot om de gijzelnemer aan te rijden.

‘Door zijn handelen heeft hij direct een einde gemaakt aan een zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de achter zijn dienstvoertuig opgestelde politiemensen’, aldus de hoofdofficier van justitie. ‘Van politieambtenaren wordt verwacht dat zij in situaties als de onderhavige handelend optreden en actief het gevaar keren.’

Het handelen van de DSI-agent was passend bij het gevaar dat van de gijzelnemer uitging. Ook de keuze om de man met het dienstvoertuig aan te rijden, was passend. Vanwege de informatie dat de man explosieven bij zich droeg, was het gebruik van het dienstwapen geen optie. De aangereden gijzelnemer, een 27-jarige Amsterdammer, overleed een dag na het incident. Zowel zijn nabestaanden als de DSI-agent zijn geïnformeerd over de beslissing van de hoofdofficier van het arrondissementsparket Oost-Nederland om de DSI-agent niet te vervolgen. Met deze beslissing is het onderzoek naar de ‘geweldaanwending’ op het Leidseplein gesloten.