Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Politieagenten die quadrijder dood hebben geschoten handelden rechtmatig

Het Luikse parket heeft besloten dat de politieagenten die vorige maand een quadrijder in Oupeye doodschoten rechtmatig handelden. De openbaar aanklager spreekt van “wettelijke zelfverdediging”.

De 30-jarige quadrijder weigerde mee te werken aan een politiecontrole en vluchtte. Hij reed daarbij in op een politieagent. Een andere agent reageerde daarop door twee keer in de richting van de man te schieten. De man werd in zijn hoofd geraakt en overleed ter plaatse.

De aanklager stelt dat de politieagenten alle arrestatietechnieken hebben gebruikt voordat ze tot schieten overgingen. Ze zetten hun zwaailicht op en plaatsten hun voertuig zo om de quad tegen te houden. De quadrijder reed volgens de aanklager te snel en bracht voetgangers en automobilisten in gevaar.

De dood van de quadrijder leidde tot onrust in Oupeye. Er waren demonstraties en rellen, waarbij de burgemeester zich genoodzaakt zag onder te duiken.

Reacties

De beslissing van het parket is met gemengde gevoelens ontvangen. Sommige mensen vinden dat de politieagenten te snel hebben geschoten. Anderen vinden dat de quadrijder zelf verantwoordelijk is voor zijn dood.

De familie van de quadrijder is het niet eens met het besluit van het parket. Ze vinden dat de politieagenten onnodig geweld hebben gebruikt.