Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

Politieagenten tijdens protesten in Amerikaanse stad Louisville neergeschoten

In de Amerikaanse stad Louisville zijn twee politieagenten neergeschoten.

In de nacht van woensdag op donderdag werd er in meerdere steden, waaronder Louisville geprotesteerd tegen het besluit om agenten niet te vervolgen voor de dood van Breonna Taylor. Eén agent wordt in die zaak wel vervolgd maar niet voor het doodschieten van de onschuldige vrouw.

Op de meeste plekken verliepen de protesten vreedzaam. In Louisville is het mis gegaan en werden twee agenten neergeschoten. De slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de autoriteiten zijn de agenten buiten levensgevaar.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter zijn medeleven met de neergeschoten agenten geuit. Daarnaast liet hij weten dat er vijfhonderd man van de nationale garde klaarstaan om eventueel in te grijpen bij de protesten in Louisville.

Breonna Taylor werd op 13 maart tijdens een inval in haar appartement geraakt door acht politiekogels. Agenten in burger vielen de woning binnen in een onderzoek naar drugs. De vriend van Taylor dacht dat het om inbrekers ging en opende uit angst het vuur. Vervolgens schoten de agenten terug waarbij Taylor dodelijk werd geraakt.

Een van de agenten schoot ook aan de zijkant van het huis meerdere keren (tien keer om precies te zijn) op een bedekt raam en glazen schuifpui. De autoriteiten hebben besloten die agent aan te klagen voor het op roekeloze wijze in gevaar brengen van mensenlevens. Geen van de betrokken agenten wordt vervolgd voor de dood n Taylor en daar zijn veel mensen nu boos over, vandaar alle protesten in verschillende steden.