Politieagenten veroordeeld tot twee jaar cel voor misbruiken dronken vrouw in politieauto

De rechtbank in Leeuwarden heeft twee politieagenten in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel voor het misbruiken van een dronken vrouw.

Het misbruik vond tijdens een carnavalsnacht in 2012 plaats onder diensttijd. Het slachtoffer werd op de achterbank van een politieauto misbruikt door de agenten, Sander L. (47) en Bidjaykoemar D. (49). De verdachten brachten in het carnavalsweekend in Raalte de beschonken vrouw naar huis. In plaats van direct naar de woning van haar oma te gaan, zouden de agenten eerst naar een afgelegen plek in Wijhe zijn gereden. Daar werd de vrouw uiteindelijk misbruikt.

De rechtbank in Zwolle veroordeelde de agenten in 2015 tot 2,5 jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had deze straf ook tijdens het hoger beroep geëist in Leeuwarden. Het hof heeft een lagere straf opgelegd omdat het hoger beroep door aanvullende onderzoeken langer heeft geduurd.

Beide agenten ontkennen nog steeds en blijven volhouden de vrouw direct naar haar logeeradres in Raalte te hebben gebracht. Hun uitleg komt volgens het hof in ieder geval niet overeen met het volgsysteem in hun auto. Daaruit blijkt een rit te zijn gemaakt naar een discotheek in Wijhe. Ook werd er sperma van D. aangetroffen op de jas van de vrouw.

De rechtbank is van mening dat L. en D. na hun dienst een politierapport hebben vervalst om hun daad met het slachtoffer te verhullen. Daarnaast wordt hen verweten misbruik te hebben gemaakt van hun gezag als agent.