‘Politiemol’ Mark M. moet tienduizenden euro’s crimineel vermogen betalen aan de Staat

Een voormalig politieagent die bekend is gaan staan als de ‘politiemol’ moet tienduizenden euro’s crimineel vermogen betalen aan de Staat.

Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. Mark M. werd op 19 februari 2018 door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor onder meer schending van ambtsgeheimen, ambtelijke omkoping, witwassen en het voorhanden hebben van valse reisdocumenten. De rechtbank verbood verdachte daarnaast een publieke functie te mogen uitvoeren voor de periode van tien jaar. M. is in hoger beroep gegaan.

De ontnemingszaak tegen M. diende bij de rechtbank in Den Bosch. ‘Hij heeft jarenlang vertrouwelijke informatie gedeeld met criminelen. Mogelijk heeft hij daar veel geld mee verdiend. Vandaar dat er een onderzoek is gestart om te ontnemen wat hij wederrechtelijk heeft verkregen.’ Aldus de officier van justitie.

Het financieel onderzoek heeft niet bloot kunnen leggen hoeveel M. verdiend heeft aan het verstrekken van vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen. Justitie heeft er voor gekozen om het wederrechtelijke voordeel te berekenen door middel van een kasopstelling. Dus hoeveel heeft M. meer uitgegeven dan uit legale bron, onder meer zijn inkomen bij de politie, te verklaren is.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gekeken naar de contante geldstromen. De officier van justitie tijdens de zitting: ‘Als het ware hebben wij gekeken naar de portemonnee van Mark M. Wat heeft hij er legaal ingestopt en wat geeft hij uit?” Eerder viel al op dat de man een luxe leven leidde en tal van grote uitgaven deed, die hij nooit kon betalen van alleen zijn politiesalaris.’

Het OM komt op basis van alle berekeningen tot een ontnemingsvordering van 67.766,67 euro. Dit is het bedrag dat ontnomen zou moeten worden. De rechtbank is tot een iets lager bedrag gekomen. M. moet 64.000 euro betalen aan de Staat.